Sedari kuasa kita!

Sedari kuasa kita!

Pengikut

09 Oktober, 2014

Subsidi. Ni dia hakikat sebenar!

Hakikat Sebenar 'SUBSIDI' di negara ini...

duit subsidi?
Apakah sebenarnya pemberian 'Subsidi' oleh kerajaan Bn adalah sesuatu yang benar dan telus...
Pada hari minggu ini, mari kita memahami keadaan sebenar yang
sedang berlaku di negara ini, apakah dia yang dimaksudkan ‘Subsidi’ yang kononnya diberi oleh kerajaan Bn :

....... Seorang lelaki yang dipanggil Maha memiliki sebuah ladang yang boleh menghasilkan 10 biji tembikai setiap hari. Beliau mempunyai 5 orang pekerja yang mengendalikan ladang. Setiap daripada mereka makan sebiji tembikai setiap hari.

Baki 4 biji tembikai yang tinggal, tuan rumah menjual pada harga RM10 setiap satu dan dia memperolehi RM40 jualan. Dia gunakan RM25 untuk kos operasi ladang, beri RM2.00 kepada setiap pekerja dan dia menyimpan RM5.00 sebagai keuntungan.

Hari demi hari, ladang itu dimajukan dengan baik dan kesemua 5 pekerja berpuas hati dengan simpanan wang mereka.

Meningkatkan Kualiti Ladang

Apabila Maha meninggal dunia, tuan tanah yang baru, Najib, datang untuk meneruskan operasi ladang.

Dia berkata kepada para pekerja: "Kita perlu untuk meningkatkan kualiti ladang dan mentakrif semula cara kita berfikir. Mulai sekarang anda semua hanya perlu membayar RM1.00 bagi setiap tembikai yang anda makan. Ia sangat murah jika dibandingkan dengan harga RM10 setiap satu di luar ladang”.

Para pekerja tiada pilihan tetapi terpaksa membayar RM1.00 bagi sebiji tembikai yang mereka makan setiap hari. Pendapatan mereka berkurangan dari RM2.00 kepada RM1.00 bagi setiap orang.

Seperti biasa, Najib menjual 4 biji tembikai dan dia mendapat RM40. Beliau menggunakan RM25 untuk kos ladang dan membayar gaji RM10 kepada pekerja. Beliau mendapat RM5.00 sebagai keuntungan. Selain itu, beliau mendapat keuntungan RM5.00 dari tembikai yang dijual kepada pekerja-pekerjanya. Secara keseluruhan, dia mendapat RM10 sebagai keuntungan setiap hari.

Penswastaan

Sekarang .... dengan kenaikan harga barang, Najib menaikkan harga tembikai kepada RM20 setiap satu. Najib mendapat keuntungan yang lebih tinggi kerana
dia mendapat jualan RM80 untuk 4 biji tembikai setiap hari.

Kemudian, beliau memutuskan untuk memberikan kontrak perladangan untuk diswastakan kepada salah seorang teman rapat, Sharizat.

Sharizat berkata : “Harga tembikai naik, peningkatan kos ladang juga naik”.

Jadi, peningkatan kos ladang dinaikkan dari RM25 kepada RM50. Pada hakikatnya, peningkatan kos hanyalah RM30. Jadi lebihan RM20, Najib dan Sharizat berkongsi sama rata yang dikenali sebagai komisyen.

Mari kira berapa banyak Najib dapat setiap hari :

keuntungan bersih jualan - RM20
untung dari peningkatan kos ladang - RM10
jualan tembikai kepada pekerja - RM5

Secara keseluruhan, Najib mendapat RM35 sehari berbanding RM10 pada mulanya apabila beliau mengambil alih ladang dari Maha. Keuntungannya bertambah RM25 dan pekerja masih mendapat gaji RM1.00 sehari.

Subsidi

Atas desakan isterinya, Najib menjadi tamak tidak mahu berhenti di sini :

Satu hari, dia berkata kepada pekerja-pekerja yang lain : “Anda lihat, harga pasaran semasa untuk satu tembikai adalah RM20 dan anda hanya membayar RM1”.

“Lihatlah betapa bertuahnya anda! Saya telah memberi SUBSIDI RM19.00 bagi setiap biji tembikai anda beli. Secara keseluruhan, saya beri SUBSIDI RM95.00 untuk tembikai yang anda beli”.

“Ini amat membebankan ladang dan kita mungkin menjadi muflis jika kita terus seperti ini”.

“Untuk mengelakkan kebankrapan, saya perlu tingkatkan harga tembikai yang anda beli dari RM1.00 kepada RM1.50 , dan saya akan tanggung RM18.50 baki sebiji tembikai sebagai subsidi saya kepada anda semua”.

Jadi, dengan pengurangan subsidi, Najib menambah RM2.50 dari pekerja dan keuntungan menjadi RM37.50 .......

Apa Rakyat Perlu Buat

Selepas anda membaca cerita ini, saya pasti anda telah memahami makna 'SUBSIDI' yang diberikan oleh kerajaan.

Pertama sekali , subsidi RM95 TIDAK PERNAH WUJUD dan begitu juga dengan subsidi RM52 bilion petrol dan barangan lain yang kononnya bermurah hati 'diberikan' oleh kerajaan.

Pemotongan subsidi minyak sebenarnya hanya DIREKA-REKA dan alasan untuk mencu
ri wang dari poket Rakyat sendiri …

Sekarang anda faham mengenai subsidi ! . . .

Nota : HUTANG NEGARA HARI INI 2014 berjumlah lebih RM700 BILION !!!

3 ulasan:

Ridd berkata...

Kerajaan baru naik 20 sen semua terkejut bagai nak pecah 1 MALAYA ......nasib baik kerajaan naik kan 20 sen, kalau naik kan hingga jadi rm3 mau 1 MALAYA DARURAT.

Kita wajib ingat dan haruslah bersyukur dgn KERAJAAN Najib. Dengan BR1M lah kerajaan dah membantu kita menaikkan taraf kehidupan hingga 1 Malaysia menikmati kenaikan tersebut....tidak kah kita Bersyukur.....Alhamdullillah.
BR1M telah membantu kita :

1. membayar duit rumah hingga tahun 2060

2. Dapat lah isi duit minyak dan motor yg berkuasa KUDA 3.0 CC hingga tahun 2040.

3. Dapat juga BELI stok BERAS, boleh lah digunakkan dalam 30 kali hariraya dan 20 kali untuk raya haji.

4. Lepaslah untuk service keta untuk 12 tahun.siap boleh tukar parts lagi.

5. Dan lepas lah beli gelang emas untuk bini hingga 20 kali Raya.

Kita patut Terima kasih pada kerajaan Najib....kerana bersedekah pada rakyat menerusi BR1M.

Ucapan setinggi-tinggi Terima kasih PM kita dan keluarganya. Malah secara tidak lansung Rakyat telah membantu 1st lady untuk berjalan dan SHOPPING ke Doha,indonesia dan serata dunia bersama KELUARGA n Kroni.

Walaupun PM kita mengambil kesempata dari kesempitan Rakyat. Beliaulah simbol PM Malaysia pertama sebagai BAPA Kemusnahan Moden.

Tun Mahathir patut hentikan segala tomahan pada PM Malaysia. Walaupun Tun mempunyai 22 tahun pengalaman,tapi 1st lady TUN tidak tahu membantu menguruskan RAKYAT. CONTOH semasa persidangan PBB, Tun tidak pernah membawa 1st lady ke dalam dewan untuk bersama sama mendengar ucapan Tun. TUN masih perlu belajar bagaimana ingin mentakbir SEPERTI mana NAJIB LAKUKAN.

Thank again DATO SERI Najib PM Malaysia. Kerana Mu Rakyat meraikan 20 SEN sebelum hariraya HAJI. PM pertama MALAYSIA yg membuat KORBAN untuk 1MALAYSIA.

Rambo berkata...

bukan 20sen yg menjadikan rakyat marah.

susah la nk ckp dgn umno, mudah lupa... berkali2 harga minyak naik mreka dah lupa. mereka ingat yg 20sen baru2 ni je. itu punca suka fitnah liwat maka otak jadi pendek mcm cawat.

dan lagi bukan 20sen isunya, isunya kenaikan semua harga keperluan hidup akan naik. eletrik akan naik, tambang bas sekolah.

semualah akan naik termasuk darah rakyat akan naik.

rupanya umno ni hanya tau 20sen aje. memang sah otak 20sen

Filem P Ramlee:

ingat kalau bini aku tanya apa pun, jawab je KESIAAAAANNNNNN

Tanpa Nama berkata...

mulai hari ini, kita jgn beli tembikai yang najib jual!