Sedari kuasa kita!

Sedari kuasa kita!

Pengikut

29 Disember, 2012

Ngeh Koo Ham: Taiko DAP Perak (8)

oleh: MSK

Semalam, Perak Today menyiarkan satu artikel didalam Bahasa Inggeris yang bertajuk “Kelantan Land Issue: PAS Supporters Fail To Understand Between Letter Of Support And Letter To Transfer Land”
Perkara yang sama diulang-ulang walaupun sudah jelas satu pembohongan.
The ‘gift’ given by PAS government to the Perak DAP leader is said so that PAS could put Adun Pasir Panjang, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin as Perak Chief Minister at the time.
Aku dah bagi tau, perlantikan Nizar sebagai MB dibuat oleh Raja Nazrin. Ada lagi satu perkara yang aku tak pernah cerita.
Perlantikan Menteri Besar selepas PRU 12 sebenarnya menemui jalan buntu. Raja Nazrin meminta SATU nama dari Pakatan Rakyat untuk dilantik menjadi MB tapi setiap parti menghantar calon masing-masing untuk jadi MB. PKR menghantar nama Jamaludin, DAP menghantar nama Ngeh (ada hati juga Ngeh nak jadi MB..he.he), manakala PAS menghantar nama Nizar.
Raja Nazrin memerintahkan ketiga-tiga mereka mengadap dan ketiga-tiga wakil PR ini tidak dapat memberikan persetujuan tentang satu nama yang diminta. Masing-masing nak jadi MB. Akhirnya, ketiga-tiga mereka menyerahkan kepada Raja Nazrin untuk membuat keputusan.
Bila Raja Nazrin memutuskan untuk memilih Nizar, Jamal dan Ngeh cuba membantah tapi dimarahi oleh Raja Nazrin dan kedua-dua mereka terpaksa diam dan menurut perintah. Tapi bila selesai mengadap Raja Nazrin dan bersedia untuk majlis angkat sumpah Nizar, Jamal mengugut untuk keluar parti kalau Nizar di lantik. Ngeh juga menentang perlantikan Nizar.  Itu sebabnya majlis angkat sumpah MB terpaksa ditangguhkan. DAP pula menuntut supaya semua jawatan EXCO diberikan kepada mereka.
Penyelesaian hanya dilakukan dengan campurtangan Anwar, Hj. Hadi dan Kit Siang.
Itu cerita lama..dan tak ada campurtangan Nik Aziz dalam pemilihan Menteri Besar.
Dalam blog Perak Today semalam, mereka menulis…
Based on the search on Companies Commission of Malaysia (SSM), 40% or RM15 million of Upaya Padu Plantation Sdn Bhd is owned by Ngeh Koo Ham, and 51% or RM16 million is owned by a company known as Efektif Kirana. And 99% of the shares in Efektif Kirana is owned by Ngeh Koo Ham as well.
Thus, in a way, Upaya Padu Plantation is almost 100% owned by Ngeh Koo Ham. Ngeh also confirmed that he is the owner of the company even though previously he tried to lie deny everything.
Dari mana Perak Today mendapat maklumat ini? Mungkin dari Peraknews.
Carian SSM yang dibuat Mediaperak menghasilkan maklumat yang cukup berbeza. Apa yang jelas, maklumat yang didedahkan oleh Umno adalah maklumat lama yang mungkin diperolehi dari sumber dalaman Upayapadu sendiri.
Ini adalah sedutan dari artikel yang disiarkan oleh Peraknews.
Semasa sidang Dewan kelmarin, Adun Slim, Dato’ Ahmad Khushairi Abdul Talib dan Dato’ Hamidah membuat pendedahan berdasarkan carian dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Upaya Padu Plantation  Sdn Bhd dimiliki hampir 100 peratus  oleh Ngeh Koo Ham.
Hamidah ketika mencelah perbahasan Khusairi mendedahkan daripada dokumen yang diperolehi  Upaya Padu  yang mempunyai tanah 10,526 ekar dimiliki oleh Efaktif Kirana Sdn Bhd dan Ngeh Ko Ham.
Efektif Kirana memegang saham 51 peratus bernilai RM16 juta dan Ngeh Ko Ham 40 peratus bernilai RM15 juta.
Dan ini pula yang diperolehi oleh Mediaperak hasil carian SSM.


×

Mengapa Umno menggunakan nama Efektif Kirana dan tidak menggunakan nama Abundance Plantation Sdn Bhd. Kalau Kak Midah membuat carian sendiri, sudah pasti dia akan menggunakan nama Abundance Plantation, tapi oleh kerana dia menggunakan maklumat lapuk yang dibekalkan oleh orang dalam Upayapadu, itu sebab dia menggunakan nama Efektif Kirana.
Efektif Kirana telah menukar namanya kepada Abundance Plantation (AP) sejak 25 Mei 2012. Pengarah syarikat AP ialah Ngeh dan isterinya. Tapi yang menarik, pemegang saham syarikat RM2 ini ialah dua orang wanita Melayu yang masing-masing memiliki satu saham. Ngeh pun mengamalkan sistem Ali Baba ka?


×

Maklumat pemegang saham Upayapadu juga tidak betul. Umno mengatakan Ngeh menguasai hampr 100% saham dalam Upayapadu, tapi carian SSM memberikan maklumat berbeza.

Selanjutnya

Tiada ulasan: