Sedari kuasa kita!

Sedari kuasa kita!

Pengikut

27 April, 2012

Ahli UMNO ditipu Isa Samad?

Surat perjanjian bank setebal 60 muka surat itu ditulis dalam Bahasa Inggeris, mengandungi syarat-syarat yang memaksa peneroka menanggung semua risiko sendiri jika saham itu rugi.

Presiden Anak Mazlan Aliman berkata, borang pembiayaan pinjaman saham FGVH telah pun diedarkan oleh bank-bank komersial kepada peneroka.

Bank-bank komersial memberikan kebebasan kepada peneroka untuk menyatakan jumlah pinjaman yang mereka mahu.

Ini kerana menurut Mazlan, bank memberikan kelonggaran sedemikian kerana mendapat jaminan kerajaan dan peneroka mempunyai aset tanah 10 ekar.

Namun dalam masa sama jika rugi, peneroka perlu menanggung semua risiko dan pembayaran semula pinjaman.

“Malangnya hampir 90 peratus peneroka sudah pun menandatangani borang (pinjaman bank) itu.

“FGVH memperalat pengurusan Felda memaksa peneroka mengisi borang tersebut dalan keadaan mereka keliru dan sebahagian besar tidak tahu apa-apa,”
katanya kepada pemberita di pejabat Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) di sini hari ini.

 Selanjutnya


P/S: FGVH dapat duit dapat tanah! ini memang real punya fix deposit (peneroka FELDA). Masalahnya, bapak aku dah sign dan bubuh nama aku sebagai penjamin. Kalau rugi kompom aku tinggai suar spende!

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Sendiri mau ingat la Bro...sapa suruh hangpa tak nasihat bapak-bapak hangpa...la ni kalu dah sign dengan bank ..harap-harap Saham FGVH naik aje ler..tapi aku rasa FGVH tak ler rugi sanggat ..tapi cukup makan dengan dividen sikit ajer ler...ha ha ha