Sedari kuasa kita!

Sedari kuasa kita!

Pengikut

22 Mei, 2009

Jangan sedih! steady!

Tadi Zambry Mugabe dah berbunyi "Kebenaran dah terbukti". Tengkoghak dia! Mat Sembab pulak dalam TV berkabor rakyat jangan pertikai keputusan mahkamah. Diorang pertikai keputusan Mahkamah Tinggi takper! Apa? Bubar DUN? Kih Kih Kih! Kalau bubar aku belanja hangpa minum 3 x pagi! Kalau bubar sekarang Wakil Rakyat BN yang ada tak dapat pencen ! Ok! jangan peduli! Teruskan perjuangan macam biasa. Di bawah ni analisis aku tentang Ameno complete dengan cara2 mengatasi. Kalau korang ada idea boleh tambah! err.. orang Ameno pun boleh tambah kalau rasa tak cukup! Wa tak kisah beb! Analisis tentang UMNO berdasarkan Kekuatan, Kelemahan, Peluang dan Ancaman yang depa ada : Kekuatan 1. Menguasai peringkat persekutuan. 2. Mampu menghebahkan maklumat yang mengelirukan dengan pantas menggunakan media kerajaan. 3. Sentiasa diampu oleh individu tertentu yang inginkan jawatan. 4. Berkuasa melantik individu yang condong ke arah mereka untuk menguasai instrument penting (ex: Ketua Hakim, Hakim Negara, Ketua Polis Negara dll). Cara Mengatasi: setiap penyokong Pakatan Rakyat harus sentiasa update maklumat terkini untuk menerangkan hal sebenar berdasarkan fakta yang bernas dan konkrit kepada orangramai. Kelemahan 1. Biasanya, ahli ameno terdiri dari golongan yang tak boleh berfikir sendiri, berjuang dalam parti kerana kepentingan duit! 2. Tak mampu berhujah (akan cabut lari sekiranya hujah mereka ditangkis lebih dari 3 x!) 3. Kurang pengetahuan agama islam secara mendalam (islam semata-mata keturunan!) Pengetahuan sejarah pun berdasarkan sejarah yang telah dimanipulasi! Cara Mengatasi: Cuba sampaikan hujah anda secara berdiplomasi. Kalau tak berkesan, tinggalkan! (hati dah berkarat!) Cari sasaran lain! Peluang Peluang Ameno untuk terus menguasai politik berdasarkan: 1. Ramai golongan Islam yang jahil agama. 2. Golongan miskin yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. 3. Golongan yang menjadikan duit dan kuasa sebagai tuhan. Cara Mengatasi: Untuk golongan 1 dan 2, cuba bantu dari segi pendedahan pengetahuan agama dan bantu dari segi kewangan setakat yang mampu. Untuk golongan 3, abaikan! buang masa! Ancaman 1. Majoriti golongan cerdik pandai yang beralih arah menyokong Pakatan Rakyat. 2. Kemelesetan ekonomi dunia (depa ni kalau takde duit apa pun tak jalan!) 3. Rakyat (sebab tu depa pi mana-mana pakai eskot ramai!) Cara Mengatasi: 1. Teruskan mengenalpasti individu yang berpotensi untuk mendapatkan buah fikiran yang bernas! 2. Pimpinan PAS dan PKR peringkat bawah atau tinggi silalah “ukur baju di badan sendiri”. Kalau rasa tak mampu, lepaskan jawatan dan beri kepada individu yang lebih mampu merealisasikan hasrat rakyat! 3. Jangan cepat berpuashati dengan peningkatan yang ada setakat ini! Anggap latihan kepada ahli adalah “first priority!”.

1 ulasan:

burpingBurps berkata...

Kekuatan:
Memperkasakan kedudukan dgn undang2 yang digubal utk memelihara kedudukan mereka sbg pemerintah.

Kelemahan:
Bukan shj golongan cerdik pandai yang pro-pakatan, yang tidak mendapat pendidikan tinggi dan yang duduk di kampung pun dah sedar, dah muak dgn janji keling dan penindasan baik soal hak, tanah dan kuasa.

Ancaman:
PRU-13

Peluang:
Orang kaya dan tamak
Orang berkuasa dan tamak
Orang fakir (bukan sbb dia jahil, tapi hidup dlm serba kekurangan, anything would to to survive another day)
Orang bodoh dan tamak
Orang gelojoh dan pelahap
Orang yang takde agama, takde iman, kufur, fasik dan munafik